Het is een succes geworden, met 25 botters en 25 bedrijven met hun gasten. Ietsje slappe wind, vonden wij. Ietsje te harde muziek bij de borrel, en waarom was er geen haring aan boord, maar wel bij de borrel. We gaan in 2019 op al die slakken zout leggen. We willen perfectie. De uitslag van de botterrace op 31 augustus 2018 moet ik even opzoeken.

iiii

Havenfestival 2018

Vrijdag 31 augustus 2018 organiseren wij de botterrace als onderdeel van het Havenfestival. Bedrijven en instellingen varen met 12 gasten en 3 bemanningsleden een wedstrijd op het Gooimeer op wat voor 1 dag hun botter is. 
Er zijn al 23 teams gevormd en een overeenkomstig aantal botters gecharterd uit Almere, Urk, Enkhuizen, Bunschoten Spakenburg, Kampen, Elburg, Vollenhoven en Harderwijk. Dat wordt een prachtig gezicht in de Havenkom die ochtend tot ze uitvaren.

De start zal op het water zijn, net na de lunch, ter hoogte van de Gooimeerdijk. En de finish rond 4 uur bij Bakboord alwaar een Shanti-koor de botters naar binnen zingt. Vindt u het leuk te komen kijken, dan kan dat vanaf de kade of het water. Restaurant Bakboord is deze hele dag gereserveerd voor de deelnemers aan de botterrace en de organisatoren.

 

Programma botterrace 31 augustus 2018

Vanaf 9.00 uur         botters varen de Havenkom in en meren daar aan
11.00 uur                 ontvangst deelnemers bij Brasserie Bakboord

12.00 uur                 welkom door Loco Burgemeester
12.30-13.00 uur       inschepen en vertrek botters naar start op het Gooimeer, volledig verzorgde lunch aan boord 
13.30 uur                 sein 10 minuten voor de start
15.45-16.00 uur       binnenkomst botters in de havenkom
16.00-18.00 uur       prijsuitreiking, borrel bij Brassesie Bakboord, alleen voor deelnemers en organisatie

De Kaasmakerij, Hendriks Visspecialiteiten en Slagerij Verhoef sponsoren al sinds een aantal jaren deze race met de heerlijkste hapjes voor aan boord. Dat is nogal wat, voor 23 botters met elk 3 bemanningsleden en 12 gasten. Zo doen we dat, in stijl, maar wel lokaal.

 

Bottervaren zaterdag en zondag 1 en 2 september 2018

Na dit besloten feestje is het tijd voor het grote publiek!

Zaterdag blijft een groot deel van de 23 botters in de Havenkom liggen voor korte vaartjes door bezoekers van het Havenfestival. De zondag zijn er ietsje minder, maar ligt er nog een hele vloot. Voor slechts €4 vaart u een half uur mee, voor €6 zelfs een heel uur. Kinderen tot 4 jaar betalen €2. Ook hier geldt een maximum van 12 passagiers per vaart ivm veiligheidsvoorschriften.

De botters varen af en aan van 11.30 tot 16.00 uur (laatste afvaart dus 15.30 uur). Houdt u bij mooi weer rekening met wachttijden; de ervaring leert dat er veel animo is voor dit bottervaren.

Om continu te kunnen blijven varen zorgen sponsors voor lunchpakketten voor de bemanning. Bakkerij Struiksma verzorgt voor bemanningsleden en vrijwilligers van Stichting tot Behoud van De Almeerse Botter (AM1) broodjes. Er is nog ruimte voor een sponsor van alcoholvrije drankjes en fruit voor deze groep. Wilt u uw naam verbinden aan dit festival meldt u dan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij nemen dan zsm contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 

Het Havenfestival is het gezelligste festijn in Almere georganiseerd door Almere City Marketing, dit jaar alweer voor de 19e keer: volle terrassen, kraampjes,live muziek, proeverijen en lokaal bier bieden elk wat wils, Op zondag is er zelfs een antiek en curiosa markt en brocante tot 17.00 uur.

 

Inschrijven voor de botterrace van 2018 is niet meer mogelijk. Wel kunt u al voorintekenen voor de botterrace van 2019

Bij wet zijn maximaal 12 gasten per botter toegestaan. Hoe u uw team samenstelt, daarin bent u vrij. Daarnaast zijn er drie, soms twee ervaren bemanningsleden. Zeilervaring is niet nodig, maar wie enigszins een schoot kan vasthouden wordt aan het werk gezet. Eén spelregel: aan boord is de schipper de baas.

De kosten zijn € 1.695 excl 6% BTW per botter. Daarvoor wordt voor het complete team de hele dag verzorgd. De verschillende botterstichtingen houden hier een paar honderd euro aan over, voor het onderhoud van hun botter. Zo houden vrijwilligers de vaak meer dan 100 jaar oude 150 Nederlandse botters in de vaart.

Voor inschrijving voor de botterrace graag de volgende informatie mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bedrijfsnaam | Contactpersoon | Telefoonnummer | Emailadres

We nemen contact met u op, zodra we met de organisatie van de botterrace 2019 starten.