Op deze historische werf in Huizen is een helling aanwezig, waarmee een botter uit het water gehaald kan worden. Een kar rijdt over de rails van de helling het water in, waarna de botter erboven gevaren wordt. Vervolgens wordt de kar met botter en al de helling op getrokken door een grote lier, en daarna de werf in.

AM1 op de helling

Dit verliep allemaal zonder problemen, wat helaas niet altijd het geval is. De Huizenaren hadden een week later flink pech met het omhooghalen van de HZ92.

Eenmaal binnen wordt er zo veel mogelijk van het schip gehaald, zodat we overal goed bij kunnen.

zwaard hijsen

Voor de grotere delen maken we dankbaar gebruik van een takel.

Naast het normale schuur- en lakwerk, krijgt de AM1 dit jaar ook een aantal stukken nieuw eiken. Aan stuurboord is er een slechte gang vervangen.

Oude gang verwijderen

De oude gang wordt eruit gehaald

Oude gang verwijderd

Even naar binnen kijken nu het rotte deel verwijderd is

Nieuw eiken voor de gang

Een mooi nieuw stuk eiken!

Nieuwe gang geplaatst

En zo ziet het eiken er uit als de timmermannen klaar zijn.

Een houten schip heeft niet alleen aan de buitenkant onderhoud nodig, ook binnenin moet het nodige gedaan worden. De motor heeft verzorging nodig, er moet geschuurd en gelakt worden, en twee van de dekenpoten waren aan vervanging toe.

Motoronderhoud

strak in de lak!

De eerste lagen lak zitten er hier al weer op!

dekenpoot verwijderen

De rotte delen van de dekenpoot laten zich makkelijk stuk slaan, maar de bovenkant van de poot gaf zich niet snel gewonnen. Er waren meerdere breekijzers, hamers en een flinke portie spierkracht nodig, maar beide rotte poten zijn eruit gekomen.

ruw eiken voor de dekenpoot

Een dekenpoot op een botter is niet zomaar te vervangen met elk stuk hout. Houten delen zijn het sterkst met de nerf mee, dus voor een scherp gebogen deel als een dekenpoot heb je een eik nodig met gebogen nerf. Een boom kan in dit soort vormen groeien als hij alleen staat in een winderige omgeving. Als bomen dichter op elkaar staan (zoals bijna overal in Almere), dan groeien ze meestal recht omhoog. Dit fraaie en zeldzame stuk eiken komt uit Harlingen.

dekenpoot op maat

Na flink wat werk komt er dan een dekenpoot tevoorschijn.

dekenpoot vervangen

En zo ziet dat er dan uit als de poot op zn plek zit!