Onderhoud 2022

Werfmaand 2022

Dit jaar 2022 wordt het april, de weken dat we de werf opgaan. De precieze data horen we nog van de collega’s van de Huizer Botterwerf. De Zachtebedrace op het wad is 29 april – 2 mei. Daar willen we in ieder geval aan meedoen en dat is twee dagen er naartoe varen. We hebben na de werfbeurt een paar dagen nodig voor inruimen, zeilen aanslaan en vooral dicht laten trekken van de romp in het water. Na zo’n droge werfbeurt is een houten platbodem namelijk zo lek als wat. Misschien hebben we maar drie weken de tijd. De onderhoudsploeg is al druk met de rij klussen, de mogelijke verrassingen, wat te doen als er meer slechte plekken zijn dan gedacht, en vooral met het aanschaffen van alle materiaal. Daarna volgt het roosteren van mensen; knap lastig. De ene dag heb je nauwelijks mensen nodig (lak moet drogen), andere dagen kun je er wel acht gebruiken (schuren romp, rondhouten, breeuwen, motoronderhoud, pomp installeren). Een hele klus voor de onderhoudsploeg. Maar gelukkig hebben we flink wat handige vrijwilligers, allemaal eigenwijs volk. Daar moet de onderhoudsploeg een beetje leiding aan geven. We wensen ze sterkte. De onhandige vrijwilligers daarentegen zijn allemaal gedweeë mensen. Die laten zich zonder morren inzetten voor schuren, lakken en opruimen.

Werfmaand 2021

In 2021 zijn we niet de werf op geweest. Dit had te maken met ontbrekende inkomsten en met de uitstekende staat van onderhoud. Er is wel van alles gedaan. Denk aan lakken, touwwerk gerepareerd, motor een grote beurt, scharnieren in de kistdeksels in het vooronder. Een deksel van de trog is vernieuwd, en er is een nieuwe gereedschapskist gemaakt, de Thoenkist. De nieuwe onderlijkstrekker achter op de giek is al uitgeprobeerd met windkracht 4; ietsje krom nu. Resteert het klaptop mechanisme, nodig om onder de brug door te kunnen. Elk jaar wordt deze verbeterd, elk jaar kan het beter. En alle veiligheidsmiddelen zijn vernieuwd. Ze kan er weer tegen dit jaar.

Werfmaand 2020

In februari – maart 2020 lagen we weer op de botterwerf in Huizen. Dat was allemaal wat ingewikkeld met de epidemie maatregelen, maar het is gelukt. Dit jaar is de bakboordzijde uitvoerig gebreeuwd, speciaal bij de schroefasdoorsteek, en voor een lelijke plek gerepareerd en gebreeuwd. De elektrische voorzieningen zijn behandeld, de navigatieverlichting, de bedrading, LED-verlichting in het vooronder, schakelkast, dat soort zaken. Er is een nieuwe schroef geplaatst, een Variprop kantelschroef. En er zijn een hele rij ‘hout klussen’ gedaan. Zwaardklamp, luik en luikhoofd, steun voor het anker op het voordek, nieuwe bak voior het kooktoestel, en gangen gerepareerd aan baklboord, masttop, onder de mastband en de sierlatjes onder de hommer. De zwaarden zijn dit jaar geheel kaalgehaald en in vele lagen lak gezet. Er is een schildpadblok geplaatst op de giek voor de smeerreep; een kunstig werkje van scheepstimmerman Jaap Thoen. Berghout en boeisel is gedaan. Laningen achter zijn vervangen. Onder de deken is veel schimmel weggekrabd en in de carbolineum gezet. 

En natuurlijk veel schuren en lakken. Dit jaar is wederom de mast gekeurd, als elke twee jaar. We denken dat we het volgend jaar minder kunnen doen, zo grondig zijn we dit jaar bezig geweest. Dat zou goed uitkomen qua kosten, want in 2020 verdienen we geen cent.  Zie de foto galerij voor een sfeerimpressie van de AM1 op de werf!